27 Μαρ 2019

Ο «δήμιος» του ISIS που κρατείται στην Ουγγαρία λέει πως συνεργαζόταν με τις... ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Ένας Σύρος, πρώην στέλεχος του ISIS, που συνελήφθη κατά την άφιξή του με πλαστό ελληνικό διαβατήριο στην Ουγγαρία, υποστήριξε ότι συνεργαζόταν με τις τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για να αναγνωρίζει τζιχαντιστές στην Ευρώπη.
Την είδηση μεταδίδουν ουγγρικά ΜΜΕ, όπως η  HungaryToday και η Magyar Nemzet και την  επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας, János Hajdu.
Ο 27χρονος Σύρος είπε σε ακρόαση στο δικαστήριο την περασμένη Κυριακή ότι ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις διασυνδέσεις του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αρκεί να αποχωρούσαν όλοι οι αστυνομικοί από την αίθουσα -αίτημα που απορρίφθηκε υπό το φόβο μήπως επιχειρήσει να πιάσει ομήρους. Κάποια ουγγρικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν, πάντως με καχυποψία τους ισχυρισμούς του, θεωρώντας ότι ο Σύρος ίσως προσπαθεί να θολώσει τα νερά.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα των ουγγρικών Αρχών ο Χασάν Φ. ήταν μεσαίο στέλεχος του «Ισλαμικού Κράτους» και στις 31 Μαρτίου του 2015 τζιχαντιστές υπό τις εντολές του αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 έως 44 κατοίκους χωριού κοντά στη Χομς, που αρνείτο να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι ουγγρικές ανακριτικές Αρχές υποψιάζονται εμπλοκή του Σύρου και σε άλλο μακελειό το 2016, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές από άλλες πηγές. Εξάλλου εμφανίζεται και σε διάφορα προπαγανδιστικά βίντεο και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες.
Ο συνήγορός του, Λάζλο Κελεν, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία εις βάρος του πελάτη του δεν είναι αξιόπιστα και ότι αφού είναι «αναλφάβητος» και «αμόρφωτος» δεν θα μπορούσε να ηγείται ή να συντονίζει μονάδες του ISIS.

Μετά την σύλληψή του στο αεροδρόμιο Liszt Ferenc της Βουδαπέστης οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι ο Χασάν Φ. -παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών- πήγε τρεις φορές στο Βέλγιο με έγγραφα που έλαβε από τη χώρα μας, όπου έλαβε άσυλο το 2016, και όπου φέρεται να ζει ακόμη η οικογένειά του.