14 Μαρ 2020

Τατόι, με το βλέμμα στο 2023

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Εδώ και λίγο καιρό όσοι επισκέπτονται το κτήμα Τατοΐου αντικρίζουν ένα οίκημα αρκετά μοντέρνο και σύγχρονο δίπλα στην Οικία του Αρχικηπουρού. Με μια πρώτη ματιά καλόπιστα θα υπέθετε κάποιος ότι πρόκειται για ένα νέο κτίσμα στο καταπράσινο περιβάλλον των ανακτόρων. Κι όμως, πρόκειται για την Οικία του Δασοφύλακα, ένα από τα κτίρια του κτήματος που αποκαταστάθηκαν πρόσφατα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Κ». Το αποτέλεσμα, ωστόσο, παραξένεψε τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου, καθώς το νέο κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα το αρχικό.
Η Οικία Δασοφύλακα χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Το αρχικό οίκημα αποτελούνταν από τον κύριο όγκο της κατοικίας στο ισόγειο, όροφο και χαγιάτι και ήταν χτισμένο με εμφανή λιθοδομή, όπως και τα περισσότερα κτίρια των ανακτόρων. Η στέγη του κεντρικού πυρήνα του κτιρίου είχε καταρρεύσει πριν από χρόνια και η γενικότερη κατάσταση του κτίσματος ήταν κακή. Η μελέτη αποκατάστασης είχε εγκριθεί το 2012 από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Από το νέο κτίριο, ωστόσο, λείπουν εκείνα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως η εμφανής λιθοδομή, που δυσκολεύουν τη συσχέτισή του με τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος με τα οποία συγγενεύει ιστορικά. «Το κτίριο επιχρωματίστηκε και μοιάζει περισσότερο με μεζονέτα. Δεν είχαμε πληροφόρηση για την εφαρμογή της μελέτης, την οποία είχε δωρίσει ο σύλλογος στο ΥΠΠΟ. Υπάρχει μια αμυντική στάση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού με τραγελαφικά αποτελέσματα. Αν κάνουν το ίδιο με την Οικία Αρχικηπουρού καλύτερα να μην προχωρήσουν στην αποκατάστασή της», σημειώνει.
Η Οικία Αρχικηπουρού.
Ο κ. Κουτσαβλής επισημαίνει στην «Κ» την ανάγκη άμεσης συγκρότησης της επιτροπής εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού που θα συντονίζει την προσπάθεια αξιοποίησης του τέως βασιλικού κτήματος. «Είναι απαραίτητη αυτή η ομάδα εργασίας αν σκεφθείτε ότι για το Τατόι εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία και επτά φορείς του Δημοσίου», τόνισε επισημαίνοντας τη στήριξη του συλλόγου στο πρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους του Τατοΐου την περασμένη Παρασκευή και δήλωσε πως τα πρώτα σωστικά μέτρα για το κτίριο των Ανακτόρων θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις αρχές του Απριλίου. Η μελέτη εφαρμογής για τα ανάκτορα θα παραδοθεί στο υπουργείο τον Μάιο του 2021 και έπειτα θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τον ανάδοχο του έργου.
Αυτή τη στιγμή το έργο υποστηρίζεται από δύο δωρεές. Η πρώτη αφορά τη μελέτη σκοπιμότητας για την ανάδειξη και αξιοποίηση των 47.000 στρεμμάτων του κτήματος και χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη. Η δεύτερη αφορά την προμήθεια των δύο μεγάλων τολ που θα τοποθετηθούν στον χώρο του κτήματος τον επόμενο μήνα με χορηγία του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου. Στα τολ θα τοποθετηθούν κιβώτια από τους χώρους των ανακτόρων που δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ αλλά και τα οχήματα και οι άμαξες από τα γκαράζ του κτήματος προκειμένου να γίνουν η καταγραφή και η συντήρησή τους. Τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα κλειστά κιβώτια θα προστεθούν στις περίπου 50.000 που έχουν ήδη συντηρηθεί από το ΥΠΠΟ. «Στόχος είναι το 2023 να έχει τελειώσει το ανάκτορο για να ξεκινήσει αμέσως η τοποθέτηση των αντικειμένων, επί των μελετών που ήδη εκπονούνται», δήλωσε η κ. Μενδώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Σε δήλωση που μας έστειλε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου διευκρινίζονται τα εξής: «Οι τρεις αρχιτεκτονικές μελέτες του συγκροτήματος Γεννήτριας, Οικίας Δασοφύλακα και Οικίας Αρχικηπουρού είναι οι μόνες μελέτες στο Τατόι που έγιναν εσωτερικά από την πρώην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι μόνες μελέτες που δωρίζει ο Σύλλογος στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι οι μελέτες των κτιρίων του Βουτρυοκομείου, του Τηλεγραφείου/Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών, της ιστορικής οικίας Sturm και της Οικίας Φροντιστή/Νοσοκομείο Βασίλισσας Όλγας».
kathimerini