18 Μαρ 2020

Ενέργειες του δήμου για τους ηλικιωμένους. Βοήθεια στο Σπίτι και ανακοίνωση της ΔΗΦΑ

H Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης λόγω Κορωνοϊού, στην πρώτη ημέρα λειτουργίας της, προχώρησε στην ανακοίνωση νέων προληπτικών μέτρων για τον Δήμο Αχαρνών.
 
Αναλυτικά:
 
  • Περιφορά αυτοκίνητου της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη την περιοχή των Αχαρνών με σκοπό την ενημέρωση των Δημοτών με μεγάφωνα, προτρέποντάς τους να μείνουν σπίτι.
 
  • Δημιουργία μίας νέα υπηρεσίας «Βοήθειας στο σπίτι» με αποδέκτες τους Ηλικιωμένους, τους άπορους και όσους δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους. Η νέα υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι» θα έχει ως αντικείμενο σύμφωνα με την από 17-03-20 με αριθ. πρωτ. 18659 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και τα παρακάτω:
Α. Καταγραφή των κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους.
Β. Καταγραφή των απόρων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.
Γ. Εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης.
Δ. Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστοτόπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων των κατοίκων των παραγρ.Α και Β.
Ε. Διεκπεραίωση των αιτημάτων των κατοίκων των παραγράφων Α και Β (παραλαβή αιτήσεων - παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά, που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.
 
Η Ομάδα εργασίας για την δημιουργία της δομής, καθώς και παρακολούθησης και συντονισμού της λειτουργίας της αποτελείται από τους
 
Τοπαλίδη Στάθη (Συντονιστής- Υπεύθυνος), Δαμάσκο Νίκο (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής), Ζαχαριάδη Αγγελική (Προέδρος ΔΗ.ΦΑ.), Μπούκη Μαρία (Πρόεδρος ΑΡΩΓΗΣ) και Μαρκουτσάκη Δέσποινα (Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής) με τον νόμιμο αναπληρωτή της. Στη διάθεσή της θα βρίσκονται οι γιατροί εργασίας τόσο του Δήμου, όσο και ο γιατρός της ΔΗΦΑ, καθώς και όλοι οι υπάλληλοι της ΔΗΦΑ και του Δήμου.
 
  • Τέλος, ορίστηκε υπεύθυνος, ο οποίος θα παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, τις Υπουργικές αποφάσεις, τις πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου, τις Αποφάσεις της Περιφέρειας καθώς και των συλλογικών οργάνων ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ. Επίσης θα παρακολουθεί τις αποφάσεις άλλων Δήμων και οτιδήποτε άλλο προκύπτει σχετικά με το θέμα του Κορωνοϊού και θα ενημερώνει την Ομάδα Διαχείρισης Κορωνοϊού μέσω του κ. Αγγελή Φίλιππο (ο οποίος είναι υπεύθυνος να ενημερώνει όλα τα μέλη της ομάδας) και τον Δήμαρχο, ενώ θα έχει έγγραφη ή τηλεφωνική επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, ώστε ο Δήμος Αχαρνών να είναι ενήμερος και προετοιμασμένος για τα μέτρα που πρέπει να λάβει, ώστε να είναι έτοιμος σε ενδεχόμενο που η κατάσταση χειροτερέψει.

 
 

Ανακοίνωση της ΔΗΦΑ για την καλλίτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων λόγω κορωνοϊού


Η πρόεδρος της ΔΗΦΑ κ. Αγγελική Ζαχαριάδη ανακοινώνει πως η συνταγογράφηση των ΚΑΠΗ του Δήμου Αχαρνών θα γίνεται κατόπιν ραντεβού με την υπηρεσία, υπάλληλοι της οποίας θα επισκέπτονται τους ηλικιωμένους στα σπίτια τους. Οι συνταγές θα επιστρέφονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί οι ηλικιωμένοι να μετακινηθούν εκτός οικίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 210-2477900 και 210-2460800 καθημερινά από τις 08:00 έως τις 15:00.
Σημειώνεται πως τα ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων λόγω κορονοϊού και για ως μέτρο περιορισμού των μετακινήσεων και της διάδοσης της νόσου.