1 Μαρ 2020

Σε εγρήγορση ο Δήμος Αχαρνών, μέτρα πρόληψης αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Σπύρου Βρεττού, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου το απόγευμα της Παρασκευής (28/2), με μοναδικό θέμα τη λήψη μέτρων προφύλαξης και τη χάραξη στρατηγικής σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών και η Δημοτική Αρχή, με αίσθημα ευθύνης και θέτοντας την υγεία των δημοτών ως βασικό μέλημα, αντιμετωπίζουν ως αυτονόητη και πρωταρχική τους υποχρέωση την περιφρούρησή της. Σε αυτό το πλαίσιο εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουν, εντός των αρμοδιοτήτων του Δήμου, στην αντιμετώπιση της κατάστασης. 
Ο κ. Σπύρος Βρεττός κατά τη διάρκεια της Εκτελεστικής Επιτροπής επεδίωξε να υπάρξει σαφής ενημέρωση, να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να συντονιστούν οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.
Μπορεί στα θέματα υγείας, οι αρμοδιότητες των Δήμων να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, οι υπηρεσίες όμως οφείλουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, όταν, εφόσον και όπως χρειαστεί να συνδράμουν.
«Η σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε είχε ως στόχο τη σωστή ενημέρωση όλων, ιδίως στον τομέα της πρόληψης. Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Με ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και έτοιμες να συνδράμουν όποτε τους ζητηθεί», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός, ο οποίος το ίδιο πρωί συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, όπου συζήτησαν και τα μέτρα πρόληψης της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 η αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων, περνάει στο Υπουργείο Παιδείας με το οποίο ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία.
Οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής
Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι Αχαρνών, καθώς και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου και των τοπικών κοινοτήτων. Η Εκτελεστική Επιτροπή, αφού συζήτησε επισταμένως και ενημερώθηκε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1) Την προμήθεια και τον εφοδιασμό με υλικό πρώτης ανάγκης (γάντια, αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια, ποτηράκια μιας χρήσης, προστατευτικές μάσκες κλπ) όλων των δομών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, καθώς  και όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου.
2) Την απολύμανση όλων των δομών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων (Δημοτικά Κτίρια, Κ.Ε.Π., Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κλειστοί Αθλητικοί Χώροι, Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «η  Αρωγή» κλπ) καθώς και όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου, με προτεραιότητα σε Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «η  Αρωγή», αρχής γενομένης από την αυριανή ημέρα, 29/02/2020. (Σημειώνεται ότι η με αρ. 380/2020 απόφαση της Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νέας Γενιάς για να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Τρίτη 03/03/2020, ελήφθη με σκοπό και μόνο να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι απολυμάνσεις και των 107 σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του επόμενου τετραημέρου. Οι Παιδικοί Σταθμοί, και η «ΑΡΩΓΗ», θα λειτουργήσουν κανονικά από την Τρίτη 03/02/2020, καθώς η απολύμανση θα γίνει εντός του τριημέρου καθώς τα κτίρια είναι λιγότερα. Επίσης θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι υπόλοιπες δομές μέχρι νεωτέρας αποφάσεως).
3) Την εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών με οδηγίες πρόληψης και προστασίας και τοποθέτησής τους σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, καταστήματα κλπ.
4) Την πραγματοποίηση έκτακτης σύσκεψης με το Κέντρο Υγείας Αχαρνών στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, προκειμένου να διερευνηθεί το ποσοστό που μπορεί να συμβάλει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
5) Aμεση καταγραφή των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών μίσθωσης ασθενοφόρων στο Δήμο Αχαρνών και εξέταση της δυνατότητας σχετικής μίσθωσης για εξυπηρέτηση δημοτών.
6) Οι Διευθύνσεις του Δήμου Αχαρνών να ορίσουν το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να λειτουργήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
7) Ενημέρωση από ιατρικό επιστημονικό προσωπικό, όλων των υπηρεσιών του Δήμου για τα προληπτικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν.
8) Ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, των Εκδηλώσεων της Καθαράς Δευτέρας καθώς και όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, έως τις 15/03/2020, στις κλειστές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων Δημοτικών Κτηρίων (Αίθουσα Εκδηλώσεων Μάριου-Δημήτριου Σουλούκου, Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων, ΠΟΚΕΝ Κόκκινου Μύλου, Αίθουσες ΚΑΠΗ κλπ.).  
9) Πλήρης συμμόρφωση με τις Αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων, κατόπιν της από 25/02/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 42/Α/25-02-2020).
Επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και Νοσοκομεία Αναφοράς
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας όταν κάποιος πρέπει να ελεγχθεί για COVID-19 συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 210-5212054.
Υπενθυμίζεται πως τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής είναι:
1η ΥΠΕ: Βασικό ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».