28 Ιουλ 2013

Η ΕΕ καταδικάζει το Ισραήλ και επιβραβεύει την Τουρκία για την κατοχή Παλαιστίνης και Κύπρου

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
     Τι είναι τελικά η Ευρώπη των 28; Τίποτα άλλο από μια παράλογη «ένωση» κρατών, με διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικές κουλτούρες και λαούς, που ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους. 
       Διοικείται από τη Γερμανία και τους βόρειους δορυφόρους της και όπως απέδειξε η κρίση χρέους, οι αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης έχουν εγκαταλειφθεί και καταπατηθεί ενώπιον του κέρδους και των συμφερόντων. Η πολίτική για στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ισχύει για όλους… 
      Το τελευταίο επεισόδιο που έχει σχέση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορά το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποδεικνύει τον παραλογισμό αυτής της «ένωσης», που επιχειρεί ανεπιτυχώς να έχει μία κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα και βεβαίως δεν τα καταφέρνει ποτέ. Σε ότι αφορά μάλιστα την Κύπρο στήριξε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, υποστήριξε δηλαδή τη δύναμη που κατέχει το νησί. Ενώ έπρεπε να σταθεί απέναντι στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου. 
       Ως γνωστόν, η ΕΕ ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της, οι οποίες αποκλείουν από τη συνεργασία με το Ισραήλ τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι γραμμές αυτές προβλέπουν πως από το 2014 όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ που θα αφορούν χορήγηση βοήθειας της ΕΕ θα πρέπει να ορίζουν σαφώς ότι δεν εφαρμόζονται στη Δυτική Οχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν. 
         Δεν θα διαφωνήσω, αν και πλέον με το Ισραήλ, η Αθήνα και η Λευκωσία συνθέτουν μια στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο που αναμένεται να βοηθήσει εξαιρετικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την πικρία που προκαλεί η συμπεριφορά των Παλαιστινίων σε όσους στηρίξαμε τον αγώνα τους από την παιδική μας ηλικία -και δεν περιαυτολογώ- η κατοχή είναι κατοχή και πρέπει να μας βρίσκει απέναντι. 
       Αυτό που προκαλεί οργή και αγανάκτηση είναι ότι η ΕΕ που επιβάλλει όρους στο Ισραήλ είναι η ίδια Ενωση που στηρίζει την κατοχή στην Κύπρο, ενισχύοντας οικονομικά και με άλλους τρόπους το παράνομο κατοχικό καθεστώς του Ερογλου, που υπάρχει μόνο λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας. Διότι χωρίς τον κατοχικό στρατό και χωρίς την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, δεν θα άντεχε ούτε μέρα η κατοχή στην Κύπρο. Το παράδοξο είναι ότι η Αθήνα και η Λευκωσία συμφώνησαν με τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές. 
        Ειλικρινά… Δεν βρέθηκε ένας Ελληνας ή Κύπριος διπλωμάτης να απαιτήσει από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια συμπεριφορά και για τους κατακτητές της Κύπρου; 
      Read more: http://mignatiou.com/?p=10300#ixzz2aMaTiqpP