11 Ιουλ 2013

"Παραβαρδάριος Οίνος" από "Μακεδονικός"!

Με την ονομασία γεωγραφικής προέλευσης «Παραβαρδάριος Οίνος», θα κυκλοφορούν τα κρασιά που εξάγει η νοτιοσλαβική χώρα, προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
       Την απόφαση για τη νέα ονομασία, έλαβε η Ένωση Οινοπαραγωγών των Σκοπίων και το προσεχές διάστημα, πρόκειται να κατοχυρωθεί στο σχετικό μητρώο της χώρας. 
        Η αλλαγή της ονομασίας, έρχεται σε συνέχεια των αντιδράσεων από την ελληνική πλευρά, για την εξαγωγή κρασιών σε χώρες της Ε.Ε., από οινοπαραγωγούς των Σκοπίων, με ονομασία προέλευσης: «Μακεδονικός Οίνος». 
       Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη, έχει κατοχυρωθεί από την Ελλάδα και επιτρέπεται να την φέρουν οίνοι που προέρχονται από το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. 
       Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων σε χώρες της Ε.Ε., είχαν διακόψει τις πωλήσεις του οίνου από την νοτιοσλαβική χώρα, με την ονομασία «μακεδονικός», μετά από σχετικές καταγγελίες των ελληνικών αρχών. 
       Οι οινοπαραγωγοί της χώρας, είχαν αναφέρει ότι για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και να μην υποστούν σημαντικότερες απώλειες, πρέπει να αναζητήσουν διαφορετική ονομασία προέλευσης. 
       Αυτό όμως δείχνει ότι όταν υπάρχει οργανομένη αντίδραση, οι Σκοπιανοί αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν, προκειμένου να μην υποστούν οικονομική καταστροφή. Όπως δεχτηκαν να αλλάξουν ονομασία στα κρασιά τους, έτσι και το Δημοκρατία του Βαρδάρη δεν θα τους έπεφτε καθόλου άσχημο. 
       Το προηγούμενο αυτό με τα κρασιά πρέπει να χρησιμοποιηθεί δεόντως από το ΥΠΕΞ.