23 Ιουλ 2013

Μετανάστες, η μεγαλύτερη απειλή κατά τους Ρώσους πολίτες

Το 35% των Ρώσων πολιτών θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα είναι η εισροή μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της εφημερίδας RBC Daily, σχετικά με το ποια είναι η κύρια απειλή για τη χώρα. 
     Περίπου ένας στους τρεις Ρώσους, δηλαδή το 33% των ερωτηθέντων, εκφράζει την ανησυχία του για το επίπεδο του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Στην τρίτη θέση των βασικών απειλών για τη χώρα οι Ρώσοι πολίτες εκφράζουν τους φόβους για την οικολογική καταστροφή και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με ποσοστό 28%. 
    Επίσης, έναν στους τέσσερις ερωτηθέντες προβληματίζει περισσότερο μια πιθανή εξάντληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και η εσωτερική διάσπαση της κυβερνώσας ελίτ, ενώ το 23% δηλώνει ανησυχία για το χαμηλό ποσοστό των γεννήσεων. 
        Οι ανησυχίες των Ρώσων τα τελευταία χρόνια ενδεχομένως να έχουν μειωθεί, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας μελέτης του 2005. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής, τα κύρια θέματα που προβλημάτιζαν τους πολίτες ήταν μια πιθανή διάσπαση της Ρωσίας σε πολλά ανεξάρτητα κράτη και μια επανάσταση συνοδευόμενη από εμφύλιο πόλεμο. Τέτοιες ανησυχίες εκφράζει σήμερα μόνο 9% και 10% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.