16 Ιουλ 2018

Το ΤΕΛΙΚΟ κείμενο του Κλεισθένη1, όπως ψηφίστηκε

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας η τελική έκδοση του Κλεισθένη1. Στο οριστικό ενιαίο κείμενό του,μπορείτε να δείτε ενσωματωμένες όλες τις υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές από τον Υπουργό Εσωτερικών, καθώς και την τελική διαμόρφωση όλων των άρθρων του Ν/Σ μετά τις εκτενείς νομοτεχνικές αλλαγές.
Όπως θα δείτε στο Αρχείο, το Ν/Σ μετά τη βροχή τροπολογιών κατέληξε τελικά να περιλαμβάνει 283 άρθρα, αντί 255 που περιείχε τη στιγμή της κατάθεσής του.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η έναρξη ισχύος του. Προσοχή χρειάζεται στο ότι η ισχύς πλήθους άρθρων ξεκινά την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Συνεπώς προτείνεται, για τις διατάξεις που σας ενδιαφέρουν, να κοιτάζετε πάντα στο τέλος του ειδικού Κεφαλαίου όπου ανήκει το καθένα, για το εάν υπάρχει ειδική ρύθμιση με ξεχωριστό χρόνο ή/και ειδική μεταβατική πρόβλεψη για το μεσοδιάστημα.

Στο εξής“μια άλλη εποχή ξεκινά για την Αυτοδιοίκηση”. Αυτή ήταν άλλωστε η ακροτελεύτια φράση του Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία έκλεισε την κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή και αποτελεί ίσως τη μοναδική φράση με την οποία όλα τα “αντιμαχόμενα στρατόπεδα” συμφωνούν. Μια “άλλη εποχή” που η αυτοδιοικητική πραγματικότητα πλέον θα αποδείξει εάν θα είναι καλλίτερη, όπως πρεσβεύει η Κυβέρνηση, ή εάν θα αποδειχθεί μοιραία για το θεσμό, τις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες, όπως τεκμηριωμένα επιχειρηματολογεί η Αυτοδιοίκηση.

Δείτε το τελικό ψηφισθέν κείμενο ΕΔΩ