29 Ιαν 2016

Μπαλαούρας: Οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου!

Μια απίστευτη τοποθέτηση για την τρομοκρατία στην Ελλάδα έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι οργανώσεις όπως η 17Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου! 
     Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Βήμα Fm ο κ. Μπαλαούρας ρωτήθηκε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Προτού όμως απαντήσει, ο ίδιος ο κ. Μπαλαούρας ζήτησε να τοποθετηθεί για το κατέβασμα της παράστασης του Εθνικού «η ισορροπία του Nash». 
       Αναφερόμενος σε σχόλιο του δημοσιογράφου για το αν είναι σωστό να ανέβει θεατρικό σχετικά με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή και το αν έχει δικαίωμα ο Ρουπακιάς να γράψει για την απονομή της δικαιοσύνης και το πώς δολοφόνησε τον Φύσσα, ο κ. Μπαλαούρας είπε ότι δεν είναι το ίδιο όπως με το βιβλίο του Σάββα Ξηρού στο οποίο βασίστηκε η αμφιλεγόμενη παράσταση της πειραματικής σκηνής του Εθνικού. 
    «Εγώ λέω ότι είναι το ίδιο» είπε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γράψει βιβλίο που θα γίνει θεατρικό ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα και στο γεγονός ότι το μέλος της 17Ν Σάββας Ξηρός έγραψε όσα πιστεύει ότι έπραττε η 17 Νοέμβρη και το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. 
        «Όχι, δεν είναι» απάντησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε ο κ. Μπαλαούρας: «Οι οργανώσεις αυτές όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου...». 
       Η τοποθέτηση αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. 
       «Υπέρ του ανθρώπου σκοτώνοντας ανθρώπους;» ρώτησε τον συνομιλητή του και ο Μάκης Μπαλαούρας συνέχισε με μια τοποθέτηση που σε πολλούς ακούστηκε σαν να μοιάζει με μια sui generis υπεράσπιση της 17Ν.
      «Γενικά σας λέω, είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάσει περιπτώσει και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν» είπε ο κ. Μπαλαούρας για την 17 Νοέμβρη. 
        «Όχι, ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο δεν είναι ο κακός τραπεζίτης» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογούνται οι «στοχευμένες» δολοφονίες: «Αλίμονο, οτιδήποτε και να 'ναι δεν μπορείς να σκοτώσεις. Δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης». 
        Ωστόσο, ο κ. Μπαλαούρας αναφερόμενος συγκεκριμένα στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο σενάριο της παράστασης «η ισορροπία του Nash» που κατέβηκε έπειτα από τις αντιδράσεις των οικογενειών των θυμάτων της 17Ν αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογράμμισε αναφερόμενος στα μέλη της 17 Νοέμβρη: «Όμως είχανε μια διαφορετική αντίληψη. Αυτοί μιλάγανε, αυτές οι οργανώσεις μιλούσανε για κάποια συγκεκριμένα άτομα για να δημιουργήσουν μια αναταραχή, να ξεσηκωθεί ο λαός να πάρουν την εξουσία...». 
    «Υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. 
       «Όχι» απάντησε ο Μάκης Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει να κάνουμε ορισμένες διαφορές. Εξυπηρετεί η διάκριση γιατί η φασιστική ιδεολογία έχει μια εξολοθρευτική μαζική αντίληψη των πραγμάτων...». 
      «Ενώ ο Ξηρός είχε μια πιο εξατομικευμένη αντίληψη;» ήταν το επόμενο ερώτημα. 
          «Όχι μόνο εβραίους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές και αυτό έχει μια τεράστια διαφορά κατά την γνώμη μου» τόνισε ο κ. Μπαλαούρας και συμπλήρωσε: «Δεν υποστηρίζω καμμία απ' αυτές αλλά διακρίνω». 
        «Πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση ένας Ρουπακιάς από έναν Ξηρό;» ήταν το επόμενο ερώτημα του δημοσιογράφου προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. 
       «Όχι, όχι. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε μια συζήτηση πνευματικού επιπέδου...» σχολίασε ο Μάκης Μπαλαούρας. 
      Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Μπαλαούρας προσπάθησε να τις «μαζέψει», κάνοντας -ως... είθισται- λόγο για διαστρέβλωση. Ανέφερε, λοιπόν, σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηλείας: «Η διαστρέβλωση των δηλώσεών μου σε σημερινή συνέντευξή στο Vima FM δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από το να πληγεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίθεσή μου σε κάθε μορφή βίας, όπως και η καταδίκη της τρομοκρατίας είναι δεδομένες μέσα από τη μακρόχρονη πορεία μου στην Αριστερά. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα στα παπαγαλάκια της διαπλοκής». 
        Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζετα και στη Βουλή 
        Ο κ. Μπαλαούρας επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με τις δηλώσεις που ο ίδιος έκανε νωρίτερα για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». 
         Είχε προηγηθεί η κριτική από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, που είπε: «Όταν βγαίνει ο κ. Μπαλαούρας και λέει την περίφημη δήλωση. Οταν μας κυβερνούν άνθρωποι που θεωρούν ότι η 17Ν είχε ιδεολογία υπέρ του ανθρώπου, δεν μπορούμε να σας δώσουμε και μεγάλη εμπιστοσύνη». 
       «Σήμερα έδωσα συνέντευξη στο Βήμα Fm με αφορμή το κατέβασμα του θεατρικού έργου για τον Σάββα Ξηρό. Μίλησα επ' αυτού. Περίμενα την επίθεση, αλλά να βάλουν σαν προμετωπίδα τον ακροδεξιό Γεωργιάδη δεν το περίμενα» αντέδρασε ο κ. Μπαλαούρας. 
         Και συμπλήρωσε: «Έχω την απομαγνητοφώνηση όσων είπα. Ανέφερα, λοιπόν, όταν ρωτήθηκα για τις δολοφονίες: "Είναι λαθεμένο, δεν υποστηρίζω τίποτα από αυτά, απλώς είχαν μια αντίληψη μιας καλής κοινωνίας και ότι οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν" και συνέχισα για το φασισμό και άλλα. Διαφωνώ με την αντίληψή τους, με όλα αυτά που κάνανε, σκοτώνοντας τους ανθρώπους, γιατί είναι αναφαίρετη η αξία της ζωής και όλα αυτά... τα λεω για την αποκατάστασης της αλήθειας». 
        Ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε, λέγοντας «έχει παλιώσει η καραμέλα του ακροδεξιού. Καλό θα ήταν να πείτε ότι κάνατε λάθος και είναι ανοησία. Γιατί δεν υπάρχει διαβάθμιση στους δολοφόνους και δεν μπορείτε να έρχεστε στη Βουλή και να λέτε για καλούς δολοφόνους. Είναι δολοφόνοι τρομοκράτες και δεν είναι νοητό μέσα στη Βουλή εμμέσως να τους δικαιώνετε». 
        Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μάκης Βορίδης, που είχε τον εξής διάλογο με τον κ. Μπαλαούρα. 
    Μ. Βορίδης: Δολοφονίες για καλό σκοπό υπάρχουν; 
     Μ. Μπαλαούρας: Δεν είπα αυτό.. ήμουν πάντα απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και τις δολοφονίες 
     Μ. Βορίδης: Επειδή υπάρχουν οικογένειες με θύματα και πόνο, καλό θα ήταν να είμαστε καθαροί με δηλώσεις χωρίς παρερμηνείες. 
     protothema.gr