30 Ιαν 2016

ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: P. WATSA, J. PAULSON, ST. JOHNSON

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ  
      Στην Αθήνα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη φάση οι P. Watsa, J. Paulson και St. Johnson επικεφαλής πολύ μεγάλων funds που διαχειρίζονται δεκάδες δισ. δολλάρια και οι οποίοι μετά και την τρίτη σκανδαλώδη ανακεφαλαίωση ελέγχουν ουσιαστικά τις τράπεζες αλλά και πλήθος μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας, ενώ μέσω των τραπεζών έχουν στο χέρι όλα τα “κόκκινα” και όχι μόνο δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην ουσία το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας και περιουσίας. 
       Οι τρεις “καμπαλέρος” που άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι κερδοσκόποι υπεριδιοκτήτες της χώρας, οι μόνοι που μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται πάνω από το “κουαρτέτο”, έρχονται σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για να ελέγξουν την πορεία της αποικίας και κυρίως να πιέσουν και να εκβιάσουν για τη μνημονιακά ορθόδοξη και ανυποχώρητη πορεία της χώρας και την απόλυτη ευθυγράμμιση της με τα συμφέροντα των επενδυτών, ιδιαίτερα όσον αφορά το ξεπούλημα της χώρας και την ικανοποίηση και των πιο παράτολμων επιδιώξεων του (βλ. Eldorado gold). 
       Η παραδομένη και χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί, με μηδέν κύρος κυβέρνηση Τσίπρα είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι είναι έτοιμη, προκειμένου να σταθεί, ματαίως, στο προσκήνιο, εν μέσω κοινωνικής θύελλας, να δώσει γη και ύδωρ στους νέους αδίστακτους ιδιοκτήτες της χώρας. 
       Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει σχετικό επίκαιρο ρεπορτάζ για την επίσκεψη των μεγαλοκερδοσκόπων στην πρωτεύουσα της μακρινής αποικίας. 
     ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 
     Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ* 
        Με κύρια αποστολή να σχηματίσουν -εκ του σύνεγγυς- μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα της πορείας των πραγμάτων στην Ελλάδα και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στα ανοικτά μέτωπα της αξιολόγησης από τους θεσμούς, των εκκρεμοτήτων στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και των παρεμβάσεων στο σκέλος των "κόκκινων δανείων”, στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα ομάδα επενδυτικών κολοσσών. 
       Με επικεφαλής τον Prem Watsa της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους επίσης γνωστούς για τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις John Paulson και κορυφαία στελέχη της WL Ross & Co, όπως τον Steve Johnson, Principal, καθώς και εκπροσώπους mega-funds του βεληνεκούς των Capital, Fidelity, Wellington, Brookfield, Highfields και Mackenzie, οι ξένοι επενδυτές θα πραγματοποιήσουν διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. 
       Δεδομένου του μεγέθους των κεφαλαίων που εκπροσωπούν (μόνο τα funds των Watsa, Paulson, Ross διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων), της στρατηγικής σημασίας των τοποθετήσεων που έχουν πραγματοποιήσει σε ελληνικά assets, τραπεζικούς ομίλους και επιχειρήσεις, αλλά και της αναγκαιότητας να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό ως επενδυτικός προορισμός, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε είχε υποδεχθεί τον Prem Watsa δις, στο Μέγαρο Μαξίμου κατά το πρόσφατο παρελθόν. 
        Στην ατζέντα των ραντεβού περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου καθώς και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διοικήσεις και τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζικών ομίλων και των εταιριών στους οποίους έχουν λάβει θέση στο μετοχικό τους κεφάλαιο. 
       Χρονικά, η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κυβέρνηση, με το θέμα της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας με τους πιστωτές να βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς απαιτεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέτει κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Παράλληλα, το προσφυγικό εξελίσσεται με δυσμενείς όρους, οδηγώντας σε επαπειλούμενη "καραντίνα" της Ελλάδας από τον Χώρο Σένγκεν, με άμεσες οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Συγχρόνως, στο εσωτερικό δοκιμάζεται η κυβερνητική ικανότητα να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς και η βούληση να ψηφιστούν από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
       Αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι ξένοι επενδυτές επιθυμούν να διαπιστώσουν τα περιθώρια αντοχής των εταιριών στις οποίες έχουν επενδύσει υπό τη σκιά της παρατεταμένης ύφεσης, να βεβαιωθούν για τις προοπτικές τους και να μεταφέρουν μήνυμα εμπιστοσύνης και στήριξης στις διοικήσεις τους. 
        Η κυριώτερη, όμως ανησυχία για τους επικεφαλής των ξένων funds που έχουν στρατηγικές τοποθετήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (Eurobank, Alpha, Πειραιώς) συμμετέχοντας στην τελευταία κρίσιμη ανακεφαλαιοποίησή του καθώς και σε εταιρείες του μεγέθους της Μυτιληναίος, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Eurolife και Praktiker, σχετίζεται με μια σειρά κυβερνητικών πράξεων ή παραλείψεων που οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια, κ.α.). Υπό το πρίσμα αυτό, η επίσκεψή τους συνοδεύεται από αμφιβολία για την τύχη των τοποθετήσεών τους στην Ελλάδα και υπάρχει διάθεση να ζητηθούν διαβεβαιώσεις αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τόνωση της ανάπτυξης. 
         Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος ανέφερε πως "είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, που θα δημιουργήσει επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του βιωτικού επιπέδου". 
        Για τον επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, αντίστοιχα, η Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Πραγματοποιώντας το πρώτο deal στη χώρα εν μέσω της καταιγίδας ενός πιθανού Grexit, το καλοκαίρι του 2012 αποκτά ποσοστό της Eurobank Properties, νυν Grivalia. Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2013, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής διάβαινε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν βλέπει την Ελλάδα ευκαιριακά, αλλά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το ίδιο μήνυμα μετέφερε και στις αρχές του 2014, όταν συναντήθηκε με τους κ.κ. Δραγασάκη και Σταθάκη, αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάιο. Ακολούθησε η απόφαση της Fairfax να ηγηθεί ως anchor investor ομάδας επενδυτών, στην οποία συμμετείχαν οι Brookfield Asset Management, Capital Group, Mackenzie Funds, Fidelity Funds και η WLR Funds, συμμετέχοντας με κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ στην Eurobank και η πρόσφατη εξαγορά του 80% της ασφαλιστικής Eurolife, πέραν των συμμετοχών σε Grivalia, Μυτιληναίο και Praktiker Hellas. 
       Τον περασμένο Οκτώβριο ο Watsa είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από τους στενότερους συνεργάτες του, υψηλόβαθμα στελέχη των Στρατηγικών Επενδύσεων της Fairfax Financial Holdings και εκπροσώπους των επενδυτικών κεφαλαίων με τα οποία συνεργάζεται ο καναδικός όμιλος, προκειμένου να εορταστούν στη χώρα μας τα 30 χρόνια ζωής του επενδυτικού ομίλου. 
    *Πηγή: Capital.gr