13 Ιαν 2016

Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό Εταίρο...

Του Γιώργου Κράλογλου 
    Γράφτηκαν τόσα πολλά για την Eldorado Gold και την περιπέτεια των μεταλλείων χρυσού που δεν βρίσκω λόγο συμπλήρωσης ή επανάληψης. Κράτησα όμως, ανάμεσα στα άλλα, τέσσερις λέξεις από το παράπονο του προέδρου το ομίλου κ. Wright. Όχι ως γκρίνια ενός επιχειρηματία αλλά ως εμπειρία ενός ξένου επενδυτή στην Ελλάδα που ασφαλώς απευθύνεται και σε άλλους επενδυτές. 
        "Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό Εταίρο..." είπε εκφράζοντας την πικρία του ο συγκεκριμένος επενδυτής. Και θέλω να μείνω στις λέξεις αυτές ανεξάρτητα από την ουσία, την εξέλιξη της υπόθεσης και τις ερμηνείες που δίνει κάθε πλευρά. 
       Έχουν δίκιο βουνό στην Eldorado Gold. Και τα λέει πολύ καλά ο πρόεδρος του ομίλου. Η ελληνική πολιτεία ούτε ήταν ούτε είναι πραγματικός και αξιόπιστος Εταίρος στους επενδυτές. 
       Η ελληνική πολιτεία συμπεριφέρεται στους ιδιώτες επενδυτές εχθρικά. Τους θεωρεί κάτι σαν κατακτητές. Τους μισεί και τους υπονομεύει για μικροπολιτικά τοπικιστικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες. 
      Αντί να τους επιτηρεί τους αστυνομεύει ενώ θωπεύει κυκλώματα διαφθοράς που ζουν και θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι επενδύσεις και επενδυτές. 
       Ο αξιόπιστος Εταίρος ως πολιτεία, συμβουλεύει τον επενδυτή που μπορεί να κάνει την επένδυσή του. Αυτό άλλωστε συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, Βόρεια, Νότια και Ανατολική, εκτός από την Ελλάδα. 
      Στην Ελλάδα ο επενδυτής γνωρίζει μόνο που απαγορεύεται να κάνει επένδυση. Κανείς δεν του λέει που επιτρέπεται!!! 
       Γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένο χωροταξικό, ή πολεοδομικό σχέδιο που να καλύπτει κάθε περιφέρεια και κάθε περιοχή. 
      Καμμία από τις άδειες ιδρύσεως, ακόμη και νοσοκομείου, δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει την πρόθεση οποιουδήποτε Δημάρχου αποφασίσει να διώξει την ντόπια ή την ξένη επένδυση επειδή έτσι εξασφαλίζει ψήφους οικοπεδοφάγων!!! 
        Στην Ελλάδα οι μισοί από τους εκάστοτε αγανακτισμένους "οικολόγους" που πολεμούν επενδύσεις (βιομηχανικές, τουριστικές, υπηρεσιών) είναι οικοπεδοφάγοι. Πίσω τους κρύβονται ορδές απατεώνων μεσιτών που εκμεταλλεύονται και καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου που νομιμοποιούν με τις εκάστοτε "περαιώσεις" αυθαιρέτων!!! 
        Η ελληνική πολιτεία είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν τιμά την υπογραφή της στα έγγραφά της αλλά και στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. 
      Ανατρέπονται υπουργικές αποφάσεις και Διατάγματα που καθορίζουν τους όρους μιας επένδυσης επειδή η νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της προηγούμενης. 
         Η ελληνική πολιτεία είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που "κλέβει" τον ΦΠΑ. Περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ χρωστάει στον συγκεκριμένο μεταλλευτικό όμιλο. 
       Η ελληνική πολιτεία είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρωστάει 7 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις από ΦΠΑ, επιστροφές φόρων και χρέη του κρατικού προγράμματος προμηθειών. 
      Η ελληνική πολιτεία είναι η μόνη στην Ευρώπη που ζητάει μελέτες για τις επενδύσεις. 
        Ο λόγος είναι πως τις αναλαμβάνουν γραφεία, ελεγχόμενα από κρατικούς υπαλλήλους των αρμόδιων υπουργείων, αν οι επενδυτές θέλουν ταχεία και, κυρίως, σίγουρη διεκπεραίωση... 
        Η ελληνική πολιτεία ως εταίρος των επενδυτών είναι η μόνη και στα Βαλκάνια που εκδίδει κρατικές άδειες για οικοτεχνίες με αντικείμενο μέχρι το κέντημα και το πλέξιμο... Και για τις άδειες χρειάζεται να περιμένεις από 10 έως 22 μήνες ανάλογα με την περίπτωση. 
         Αν η υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη καταφέρει (όπως βεβαιώνει τους επιχειρηματίες) να σπάσει αυτά τα κρατικά κυκλώματα εκδόσεως αδειών και να αναβαθμίσει την πρόσβαση των επενδυτών στα δικαιώματά τους δεν θα χρειαστεί άλλα πεπραγμένα. Θα δικαιώσει την θητεία της. 
       Θα την αφήσει όμως η μαφία της κρατικής κομματικής νομενκλατούρας που έχει στήσει "μπίζνες" πάνω στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επενδυτών; 
      Δεν είναι καθόλου τυχαία δύο πράγματα στην πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και του ρόλου της πολιτείας προς τον κάθε επενδυτή. 
        Το ένα, που αποτελεί και το "κλειδί" στον διωγμό της Eldorado Gold από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη, είναι τα πρόστιμα για την λειτουργία μεταλλευτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων με πρόσχημα την περιβαλλοντική προστασία. 
        Αλλά η πολιτική προστίμων, κ. Σκουρλέτη, είναι εδώ και 40 χρόνια ο θεμέλιος λίθος της διαφθοράς και των κυκλωμάτων που έχουν σχέση με τις άδειες των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 
       Εκεί είναι και το χοντρό παιχνίδι. Ποιο είναι το αποτέλεσμά της πολιτικής αυτής εκτός από την διαφθορά; Μόνο στην Αττική λειτουργούν 10.000 μικρές και μεσαίες μονάδες χωρίς άδειες ή με άδειες που έχουν λήξει εδώ και δέκα χρόνια!!! 
       Ο δεύτερος από τους δύο "ιούς" της ίδια πολιτικής είναι (εδώ και 30 χρόνια) τα συνειδητά ψεύδη των κυβερνήσεων που διατείνονται ότι θα σπάσουν την γραφειοκρατία και θα εκδίδουν τις άδειες με ταχύτητες fast track. Τα νομοσχέδια μπαινοβγαίνουν στα συρτάρια. Γιατί ορθώνεται το επιχείρημα κρατικών υπαλλήλων και του κομματικού στρατού "Δεν θα μας πουν οι βιομήχανοι και οι άλλοι πως θα κάνουμε την δουλειά μας...". 
      george.kraloglou@capital.gr