21 Ιουν 2018

Στην Ισπανία οι πολιτικοί πηγαίνουν σπίτι τους: Ο Μ. Ραχόι γύρισε στην παλιά του εργασία ως υποθηκοφύλακας

Επί σειράν ετών ήταν ο ισχυρότερος πολιτικός άνδρας στην Ισπανία.
Επί 14 ολόκληρα χρόνια διετέλεσε επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος κι από το 2011 πρωθυπουργός της χώρας μέχρι την 1η Ιουνίου όταν η βουλή υπερψήφισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο σοσιαλιστής διάδοχός του Πέδρο Σάντσεθ, αναγκάζοντας τον Μαριάνο Ραχόι όχι μόνον να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά και την ηγεσία του PP και τη βουλευτική του ιδιότητα.
Ο 63χρονος πρώην πολιτικός, ωστόσο, δεν άργησε να βρει νέα δουλειά. Ή μάλλον να επιστρέψει στην παλιά του, στο Υποθηκοφυλακείο της Σάντα Πόλα, ενός μικρού, παραθαλάσσιου τουριστικού θερέτρου με μόλις 35.000 κατοίκους στην επαρχία Αλικάντε.
«Πάνε χρόνια που έχω να κάνω αυτή τη δουλειά, αλλά δεν έχω νευρικότητα», δήλωσε πολιορκούμενος από δεκάδες δημοσιογράφους και περίεργους που φώναζαν «πρόεδρε, πρόεδρε».
Ο Ραχόι είχε πάρει άδεια αορίστου χρόνου άνευ αποδοχών από τη θέση του στη Σάντα Πόλα πριν από 28 χρόνια προκειμένου να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην πολιτική.
Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου τι συμβουλεύει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία απάντησε: «Δεν έχω να του δώσω καμμιά συμβουλή. Η ζωή συνεχίζεται και το PP είναι μεγάλο κόμμα».
Το Λαϊκό Κόμμα θα εκλέξει τον νέο επικεφαλής του σε έκτακτο συνέδριο στις 20 και 21 Ιουλίου στη Μαδρίτη. Φαβορί για να διαδεχθούν τον Ραχόι είναι δύο γυναίκες: η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάεντς δε Σανταμαρία και η πρώην υπουργός Άμυνας και ΓΓ του κόμματος, Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεντάλ.