3 Ιουν 2018

Αλλάζουν όλα στην Ιταλία - Σαλβίνι σε παράνομους μετανάστες: «Ετοιμάστε τώρα τις βαλίτσες σας»

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της δεξιάς Λέγκας, που διορίστηκε αυτή την εβδομάδα υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Σικελία για να πραγματοποιήσει ομιλία στήριξης των κατοίκων του νησιού που μαστίζονται από το φαινόμενο  της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Σαλβίνι ήταν την Πέμπτη στην Τοσκάνη και τη Λιγουρία, εχθές Σάββατο το βράδυ στη Βενετία ενώ σήμερα βρέθηκε στη Σικελία για να στηρίξει και τους υποψήφιους της Λέγκας στις μερικές περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου.
Σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη δημοτικότητά του και το κύμα κατά των παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα για να ενισχύσει την παρουσία της Λέγκας στη νότια Ιταλία.
Όμως τώρα ο Σαλβίνι είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισε με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
«Στο μεταναστευτικό δεν θα επιλέξουμε σκληρή γραμμή, αλλά εκείνη της κοινής λογικής», είπε ακόμη  ο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι «θα ληφθούν υπόψη μόνον όσα περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο με τα Πέντε Αστέρια».
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι «χρειάζονται κέντρα για να γίνονται απελάσεις» διότι δεν θα μείνει απαθής να παρακολουθεί τον πολλαπλασιασμό των αποβάσεων και «η Σικελία δεν μπορεί να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης».
Ποιό κυβερνητικό στέλεχος στην Ελλάδα έχει δηλώσει κάτι ανάλογο για τα νησιά του Α.Αιγαίου;
Στο πρόγραμμά του πρόσθεσε μια εμφάνιση το κέντρο ταυτοποίησης του Ποτσάλο.
Το λιμάνι αυτό της νότιας Σικελίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή: εκεί, όπως και στα λιμάνια της ανατολικής Σικελίας, όπου φτάνουν κάθε λογής πλοία μεταφέροντας παράνομους μετανάστες.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τις πολιτοφυλακές στη Λιβύη επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων κατά περισσότερο από 75% από το καλοκαίρι του 2017.
Ωστόσο από τις αρχές του έτους οι ιταλικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 13.500 αφίξεις που και πάλι ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος αυτών της Ελλάδα; αφού το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν 14.184 αφίξεις στα νησιά του Α.Αιγαίου και στον Έβρο.
 «O καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας», προειδοποίησε Σαλβίνι εχθές το βράδυ.
«Τα κράτη πρέπει να ξαναρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και πλέον κανένας διαφθορέας- διακινητής δεν θα πρέπει να ελλιμενίζεται στα ιταλικά λιμάνια», πρόσθεσε σε μια ξεκάθαρη επίθεση εναντίον των μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες κατηγορεί ότι συνεργάζονται με τα δίκτυα των διακινητών κάτι που ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα.
Ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, έχει επίσης χαρακτηρίσει τις ΜΚΟ «θαλάσσια ταξί», αν και οι απόψεις του διαφέρουν ελαφρά   αναφορικά με τη μετανάστευση σε σχέση με αυτές της Λέγκας.
Για να επιταχυνθούν οι απελάσεις, οι οποίες το 2017 ήταν 6.500, ο Σαλβίνι σκοπεύει να αυξήσει τα κέντρα κράτησης και να συνάψει περισσότερες συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, πολλές όμως από τις οποίες δεν βιάζονται να δουν τους πολίτες τους να επιστρέφουν εκβιάζοντας καταστάσεις.
Προκειμένου να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι, ζητεί «ένα καλό ψαλίδι ύψους 5 δισεκ. ευρώ» στα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.
Το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει προϋπολογισμό ύψους 4,2 δισεκ. ευρώ για τους μετανάστες, εκ των οποίων το 18% θα πήγαινε σε θαλάσσιες διασώσεις, το 13% στην υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και το 65% στα κέντρα κράτησης των αιτούντων άσυλο, όπου αυτή τη στιγμή ζουν σχεδόν 170.000 άνθρωποι.
Αυτά τα κέντρα είναι κυρίως στο στόχαστρο του Σαλβίνι καθώς έχουν αποδειχθεί πολύ συχνά ως κέντρα ανομίας, εγκληματικότητας διαφημίζοντας την Ιταλία ως τόπο προορισμού.
Εκτός Ιταλίας ο Σαλβίνι θα συμμετάσχει την Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μια σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Στην ατζέντα: η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου που αναγκάζει τους μετανάστες να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φτάνουν. Μια συνθήκη που επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ιταλία, όπου από το 2013 έχουν φτάσει περισσότεροι από 700.000 μετανάστες.
Και πάλι όμως η πάντα "φιλόξενη" και γηρασμένη Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων ξεπερνά και εδώ την Ιταλία των 60 εκατ. κατοίκων. Από το 2013 1.304.568 αλλοδαποί πέρασαν τα σύνορα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα(*) 43.002 το 2013,, 77.163 το 2014, 911.471 το 2015, 204.820 το 2016 και 68.112 το 2017.
Οι περισσότεροι βέβαια από τους 900.000 του 2015 κατόρθωσαν και διέφυγαν, αλλά από τότε που η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ, με τις αρχές να κάνουν... υπεράνθρωπες προσπάθειες για να "θωρακίσουν" τα σύνορα όχι από έξω  προς τα μέσα αλλά το αντίθετο.
Όσο για τα στοιχεία πριν το 2013 είναι απλώς απογοητευτικά. Μόνο το 2012 μπήκαν παράνομα στη χώρα 112.000 αλλοδαποί.