26 Ιουν 2018

Κατάντια Ν.Κοτζιά: Εκλιπαρεί την ΕΕ «να δεχθεί ως μέλη την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία»

Η Ελλάδα πρωτοστατεί ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις χωρών μελών της ΕΕ για να αποδεχθούν την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας (έτσι αποκαλεί παντού πλέον τα Σκόπια ο Ν.Κοτζιάς και ας μην έχει κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή» και Αλβανίας.
Έτσι η Αθήνα ελέω ΥΕΠΞ εμφανίζεται ως ο πιο φανατικός σύμμαχος για να ενταχθούν δύο χώρες στην ΕΕ, οι οποίες δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική αλλά και στην ελληνική κυριαρχία αυτή καθεαυτή.
Οι Σκοπιανοί με την «βούλα» της ελληνικής κυβέρνησης πλέον διεκδικούν και την «Νότια Μακεδονία» και οι Αλβανοί ουδέποτε έκρυψαν ότι διεκδικούν την Ήπειρο (που παρεπιμπτόντως είναι και αυτή Νότια καθώς υπάρχει και η Βόρεια εντός αλβανικού εδάφους)
«Έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες (πΓΔΜ και Αλβανία) -εμείς πρώτοι τα θέσαμε- αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία monitoring και screening» απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στην EURACTIV ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή την αυριανή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο για το θέμα της διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων.
«Θεωρώ ότι υπάρχουν κράτη σημαντικά που έχουν μια διαφορά: το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη με διεύρυνση, ή εμβάθυνση. Επίσης, για την πορεία προς τις ευρωεκλογές, αν θα δώσουμε αφορμές και θα διευκολύνουμε τον λαϊκισμό, ή όχι. Κατά τη γνώμη μας- από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα- φέτος το καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε» είπε ο υπουργός.
«Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει η διαδικασία για μία από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή. Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μη φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της» ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι «η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί περισσότερο στις προτάσεις Μακρόν ή να τις απαντήσει τουλάχιστον αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης. Η κ. Μέρκελ έδωσε μια απάντηση, αλλά υποθέτω χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις. Και η γαλλική πλευρά θα πρέπει να συναινέσει να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη και μια πιο θετική διάθεση που θα δείξει το Βερολίνο. Δεν έχουμε να χάσουμε ή να κερδίσουμε ή να χωριστούμε σε δύο στρατόπεδα ηττημένων και κερδισμένων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τις χώρες που εξέφρασαν ενστάσεις ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι ξεκίνησαν με τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία.
«Υπήρξαν ορισμένες αντιφάσεις στη γερμανική πολιτική. Στη Γερμανία υπάρχει μια σύγκρουση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό κάνει την κ. Μέρκελ αρκετά επιφυλακτική σε μέτρα που θα ενσωματώνουν τρίτους ή στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το Μεταναστευτικό. Εγώ το καταλαβαίνω. Οι Γάλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πώς προχωρά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Και οι Ολλανδοί έχουν εκφράσει διαφωνίες, αλλά νομίζω θα είναι πιο εύκολο να τις ξεπεράσουν. Συνεπώς, το θέμα είναι να συνεννοηθεί η Γαλλία με τη Γερμανία και να μην οδηγήσουμε σε αποσταθεροποίηση τα Βαλκάνια».
Σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψη ότι «ο συσχετισμός των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ και αυτών που έχουν αμφιβολίες είναι διαφορετικός».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη θετική στάση των κρατών μελών της ΕΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ήταν το καλλίτερο νέο της Ευρώπης εδώ και μια 5ετία. Σε μια εποχή που είχαμε κρίση της ευρωζώνης, κρίση ταυτότητας, εμβάθυνσης ή διεύρυνσης, το brexit, έχουμε και το Μεταναστευτικό, σε αυτήν την εποχή λύθηκε ένα πρόβλημα που αφορούσε και στην ΕΕ. Αναγνωρίστηκε η δυνατότητα της διπλωματίας να λύνει προβλήματα και να μην κοιτάει η Ευρώπη προς τα πίσω». Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε, δε, τη βαθιά του πεποίθηση: «Μαζί με τις άλλες βαλκανικές χώρες αποτελούμε το καλλίτερο συγκρότημα κρατών για να αναπτυχθούμε μαζί και να βγούμε με αισιοδοξία στο μέλλον».