22 Ιουν 2018

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Δράση για να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της πΓΔΜ αναλαμβάνουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της Κεντρικής Μακεδονίας σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 18:00 στην κεντρική αίθουσα Grand Hotel προκειμένου να συζητήσουν και να εξετάσουν τα επόμενα βήματα τους.
Στην συνεδρίαση θα συμμετέχουν φορείς και εκπρόσωποι, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συλλόγων αλλά και οι περιφέρειες και τα δημοτικά συμβούλια της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
O κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «κατάπτυστη» τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ όπως τόνισε «η Αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε όλη τη χώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Η ώρα της ευθύνης για όλους έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.
Πρώτον, Δεν επιδίωξε την εθνική συνεννόηση και την διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής για την διαπραγμάτευση. Δεύτερον, δεν εκτίμησε σωστά τα δεδομένα και τις συνθήκες και δεν αξιοποίησε το γεγονός ότι τα Σκόπια είναι εκείνα που πιέζονται χρονικά, πολιτικά και κοινωνικά για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Τρίτον, ξεκίνησε την διαπραγμάτευση από τις δικές της κόκκινες γραμμές βάζοντας τον πήχη από την αρχή πολύ χαμηλά, αφού καθ’ ομολογία του υπουργού Εξωτερικών, ούτε το erga omnes δεν εξασφάλισε επί της ουσίας. Τέταρτον, ακόμη και κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν ενημέρωνε τα πολιτικά κόμματα».
Σύμφωνα  με τον κ. Τζιττζικώστα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση αλλά εθνική ήττα. «Η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ταυτότητα και εθνικότητα. Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας. Αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστούν δημοκρατικά για αυτή τη συμφωνία είτε με δημοψήφισμα, είτε ακόμα και με εκλογές», υπογράμμισε.
«Τις τελευταίες μέρες κουνάνε και το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία λοιδορώντας και καθυβρίζοντας του πολίτες που αντιδρούν. Δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό, υπόγειο η οργανωμένο σχέδιο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι αποκλειστικά και μόνο απόρροια των λαθών της κυβέρνησης και της κατάπτυστης συμφωνίας που υπέγραψε αγνοώντας την ισχυρή πλειοψηφία των Ελλήνων».
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας είναι ενωμένη στο ζήτημα των Σκοπίων με στόχο να ενώσει και όχι να διχάσει τους Έλληνες. Οι πολίτες όλης της Ελλάδας είναι εξαγριωμένοι γιατί βάφτισαν το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας ως αναγκαία και υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε». Αναφερόμενος στον κ Κοτζιά ο ίδιος έκανε λόγο για πρωτοφανής για πολιτικό άνδρα η «ειρωνεία με την οποία αντιμετώπισε όσους διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το μακεδονικό ζήτημα» ενώ σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πρωτοφανής η αγριότητα με την οποία αντιμετώπισε η Αστυνομία κατόπιν εντολής την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες, εκείνους που ήθελαν εκφράσουν την διαφωνία τους με την συμφωνία των Πρεσπών. Αδικαιολόγητη βία για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν».
«Διαφωνούμε απόλυτα με την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ αν δεν έχει την σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού. Η διεξαγωγή δημοψίσματος είναι μονόδρομος. Τώρα ξεκινάει ο αγώνας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι «Μετά από μία 6μηνη διαπραγμάτευση χωρίς απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς εκλογές, χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση υπογράφηκε μια συμφωνία. Αυτοί που έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο υπάκουσαν και με προθυμία υπέγραψαν μία συμφωνία και το μολύβι για την υπογραφή τους το έδωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Η συνείδηση του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτεί τη συμφωνία». Παράλληλα, έκανε λόγο για «ακραία στάση της Αστυνομίας κατ΄ εντολή της κυβέρνησης και αλαζονεία του κ. Κοτζιά. «Δεν επιτρέπεται σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος τόνισε ότι είναι αντίθετος με την συμφωνία. «Η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς αν λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών», σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βαγγέλης Λαμπάκης υποστήριξε ότι «νιώθεις πίκρα και απογοήτευση» με αυτή την συμφωνία. «Υποχωρεί η Εθνική υπόσταση και η υπερηφάνεια. Ο αγώνας συνεχίζεται, Με νομικό υπόβαθρο μπορούμε να το πολεμήσουμε ώστε να μην επικυρωθεί».
Τέλος, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου ανέφερε ότι «η κυβέρνησή μας αγνοεί την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Να προχωρήσουν άμεσα  σε δημοψήφισμα. Δεν λαμβάνονται υπόψη πόσα τραγικά επακόλουθα μπορούν να υπάρξουν, όταν πολεμάμε την αλήθεια».