16 Απρ 2018

3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου

Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Αχαρνών και το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ - Κίνηση Πολιτών Για Την Ανάδειξη Του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, διοργανώνουν το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 27 Απριλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.
Κατά τη διάρκεια του Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, "ανεβάζουν" θεατρικές παραστάσεις Αρχαίας Τραγωδίας, δίνοντας παράλληλα το δικό τους μήνυμα για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καθιέρωση του Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, καθώς και για τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση του θεσμού, ενώ χαιρετίζοντας την πραγματοποίηση του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου ανέφερε:
"Με την προθυμία των μαθητών, το μεράκι των καθηγητών, τον ζήλο των υπαλλήλων του Δήμου Αχαρνών και την άοκνη προσπάθεια και το κύρος του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ, το Μαθητικό Φεστιβάλ  Αρχαίου Θεάτρου για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών έχει καθιερωθεί ως Πολιτιστικός Θεσμός του Δήμου Αχαρνών.
Το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου θα αναδείξει την οπτική των μαθητών στο μεγαλείο της Αρχαία Τραγωδίας και παράλληλα θα αποτελέσει το πλέον ελπιδοφόρο μήνυμα για την πρόοδο και την εξέλιξη του Ιστορικού Δήμου Αχαρνών".

Από την πλευρά του το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ καταγράφοντας πλούσιες και ουσιαστικές δράσεις για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, μέσω της Πρόεδρου του κας Μαρίας Μίχα, χαιρετίζει το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου αναφέροντας:
"Στο σύνολο των πολλαπλών δράσεων του  ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ  με στόχο την  ανάδειξη του  Αρχαίου μας Θεάτρου,  κορυφαία θέση κατέχει το Φεστιβάλ, η μεγάλη επιτυχία του οποίου αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι συνέργειες πάντοτε αποδίδουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Για πολλούς μήνες μαθητές, καθηγητές, αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου  μας και το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ  συνεργαζόμαστε  και συνδημιουγούμε αυτό το αποτέλεσμα, με πρωταγωνιστές τους μαθητές , ώστε η πλούσια  πολιτιστική μας κληρονομιά να λειτουργήσει ως ζωογόνος δύναμη  στην τοπική  κοινωνία και ειδικότερα  στους νέους.
Με την παρουσία σας θα τιμήσετε τους μαθητές και θα ενδυναμώσετε τους στόχους μας."

Οι παραστάσεις του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών, απευθύνονται σε όλους και η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη.
Παράλληλα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών και καθ' όλη τη διάρκεια του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου θα λειτουργεί η έκθεση "Θεατρικά Προσωπεία" με δημιουργίες των μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

 

 
Αναλυτικό Πρόγραμμα
3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου
Δήμος Αχαρνών | ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ
18 - 27 Απριλίου 2018 | αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Αχαρνών

Τελετή Έναρξης:
Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 | Ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αχαρνών | "Όρνιθες"

Επτά χορικά της Θρυλικής Παράστασης του Θεάτρου Τέχνης το 1959 σε μουσική Μάνου Χατζιδάκη από τη Χορωδία του ΣΔΕ και τη Μαντολινάτα του Δήμου Νέας Ιωνίας
Διάρκεια 20'
Η Χορωδία του ΣΔΕ Αχαρνών θα ερμηνεύσει τα μέρη:
Αν κανείς σας ω θεατές μας (0:43)
Ω καλή μου ξανθιά (3:27)
Οι κύκνοι (3:18)
Ω μακάρια πετεινά (3:10)
Η Βουλή (2:04)
Τέσσερα τα μάτια σας (0:42)
Ο Σωκράτης( 3:52)

Οι "Όρνιθες", αλληγορική και ουτοπική κωμωδία του Αριστοφάνη, ανέβηκαν πρώτη φορά το 414 π.Χ., σε μια περίοδο όπου είχε ήδη αρχίσει η αθηναϊκή εκστρατεία για την κατάκτηση της Σικελίας. Ο ποιητής μέσα από το έργο του φαντάζεται τους πιθανούς τρόπους ¬ θεμιτούς και αθέμιτους ¬ με τους οποίους ένας πανούργος Αθηναίος θα μπορούσε να υποδουλώσει τα "κουτορνίθια" του οποιουδήποτε πρωτόγονου παραδείσου. Φτάνοντας στη χώρα των πουλιών ο λαοπλάνος ρήτορας Πεισθέταιρος πείθει τον φτερωτό λαό να απαρνηθεί θεούς και ανθρώπους και να αναγορεύσει τον ίδιο βασιλιά.
Η κωμωδία ανέβηκε πρώτη φορά από το Θέατρο Τέχνης το 1959 στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, διασκευή Βασίλη Ρώτα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι,  σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, χορογραφίες Ραλλού Μάνου προκαλώντας   σάλο. Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επαναλαμβάνεται την επόμενη χρονιά  σε χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη και παίρνει διθυραμβικές κριτικές.  Το μουσικό έργο του Χατζιδάκη πήρε την οριστική του μορφή σε καντάτα το 1964. Το 1965 οι "Ορνιθες" παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες με τη μορφή μπαλέτου σε χορογραφία Μορίς Μπεζάρ σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το 1965 η παράσταση πήρε το α’ βραβείο στο Φεστιβάλ των Εθνών. 
1o Γυμνάσιο Αχαρνών |Τρωάδες του Ευριπίδη
Διάρκεια 20'
Η Τροία μετά από έναν δεκαετή πόλεμο πέφτει στα χέρια των Αχαιών. Ενώ η πόλη καίγεται οι γυναίκες της Τροίας που έχουν σωθεί μαζί με τη βασίλισσά τους την Εκάβη συζητούν για τα δεινά του πολέμου και το μέλλον που τις περιμένει.

Μουσικό Σχήμα Ωδείου Αχαρνών
 
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 | Ώρα έναρξης 10.30 π.μ.
2ο Γυμνάσιο Αχαρνών | Βάτραχοι του Αριστοφάνη (διασκευή)
Διάρκεια 40'
Οι Βάτραχοι είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που διδάχτηκε πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ., κερδίζοντας τα "Πρωτεία", το πρώτο βραβείο δηλαδή. Η υπόθεσή της περιστρέφεται γύρω από έναν ποιητικό διαγωνισμό που οργανώνει στον κάτω κόσμο ο Διόνυσος ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Το έργο κριτικάρει τους νέους τραγικούς ποιητές αλλά και τον ίδιο τον Ευριπίδη.

Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα. Μεταμφιεσμένος σε Ηρακλή και συνοδευόμενος από  το δούλο του Ξανθία, επιχειρεί ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, γεμάτο κωμικά απρόοπτα.  Αποστολή του να επαναφέρει στη ζωή τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη του οποίου δηλώνει θαυμαστής, για να δίνει συμβουλές στους Αθηναίους. Στον Κάτω Κόσμο έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στον Αισχύλο, που κατέχει από παλιά τα σκήπτρα της ποίησης, και τον Ευριπίδη, που διεκδικεί τη θέση του Αισχύλου. Ο Διόνυσος ως διαιτητής του θεατρικού διαγωνισμού ανάμεσα στον Αισχύλο και τον Ευριπίδη, θα πειστεί τελικά για την ανωτερότητα της τέχνης του Αισχύλου, που διέπλαθε άριστους πολίτες και θα τον πάρει μαζί του στον Επάνω Κόσμο.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 | 10.30 π.μ.
3ο Λύκειο Αχαρνών (Λογοτεχνική Ομάδα) |Αποσπάσματα από τις τραγωδίες: Αντιγόνη Σοφοκλή, Ιππόλυτος Ευριπίδη, ¶λκηστη Ευριπίδη, Μήδεια Ευριπίδη, Όρνιθες Αριστοφάνη 
Διάρκεια 20'
Η παρουσίαση του θεματικού μοτίβου του έρωτα μέσα από αποσπάσματα τεσσάρων τραγωδιών και μιας κωμωδίας. 

1ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης |Εκκλησιάζουσες Αριστοφάνη
Διάρκεια 30'
Οι Εκκλησιάζουσες, το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν περί το 392 π.Χ. Μέσα από την κωμική φόρμα, τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Οι γυναίκες της Αθήνας αποφασίζουν να πάρουν μέρος στην Εκκλησία του Δήμου ντυμένες άντρες και να προτείνουν την παράδοση της εξουσίας στις γυναίκες. Τα καταφέρνουν και ανακοινώνουν το σχέδιο διακυβέρνησης της πόλης.
Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 | ώρα έναρξης 10.30 π.μ.
1ο Γυμνάσιο Αχαρνών | Ικέτιδες Αισχύλου, Ικέτιδες Ευριπίδη
Διάρκεια 40'
ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΑΙΣΧΥΛΟΥ: Οι πενήντα κόρες του Δαναού, αδερφού του Αιγύπτου, σφετεριστή του θρόνου, φτάνουν με τον πατέρα τους στο Άργος για να αποφύγουν το γάμο με τα ισάριθμα ξαδέρφια τους που τις καταδιώκουν. Στο Άργος ζητούν την προστασία του Πελασγού που τελικά επιτυγχάνεται με την καταφυγή στη λαϊκή ψήφο για τη σωτηρία των ικετισσών. Προβάλλεται έτσι η ιερότητα του ασύλου και η προστασία του ικέτη.

ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗ: Οι μητέρες των Αργείων, που εκστράτευσαν εναντίον της Θήβας και σκοτώθηκαν στη μάχη, μαζί με τον Άδραστο το βασιλιά τους, ήρθαν στην Αθήνα να ζητήσουν τη βοήθεια του Θησέα, να μεσολαβήσει στο βασιλιά Κρέοντα για να πάρουν πίσω τους νεκρούς να τους θάψουν. Ο κήρυκας που ήρθε από τη Θήβα στο διάλογο που έχει με το Θησέα εκθέτει τα επιχειρήματά του υπέρ του βασιλικού πολιτεύματος, ενώ ο Θησέας τα αντικρούει υποστηρίζοντας ότι το καλύτερο πολίτευμα είναι η Δημοκρατία.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018 | ώρα έναρξης 10.30 π.μ.
9ο Γυμνάσιο Αχαρνών | Θεατρικό Αναλόγιο από Τραγωδίες του Σοφοκλή
Διάρκεια 45'
Αποσπάσματα από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή Αντιγόνη Ηλέκτρα Τραχίνιαι, Οιδίπους Τύραννος, Αίας, Φιλοκτήτης, Οιδίπους επί Κολωνώ. Στο επίκεντρο των έργων τού Σοφοκλή βρίσκεται το άτομο, το οποίο έρχεται σε αναπόφευκτη, τραγική και ένοχη σύγκρουση με την τάξη που εκπροσωπούν οι θεοί.


Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 | ώρα έναρξης 10.30 π.μ.
4ο Γυμνάσιο Αχαρνών | Ελένη Ευριπίδη
Η Ελένη του Ευριπίδη γράφτηκε το 412 π.Χ. και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ίδια εποχή, δηλαδή μόλις τελείωσε η Σικελική εκστρατεία με την πανωλεθρία του αθηναϊκού στόλου.

Ο Ευριπίδης με την τραγωδία του Ελένη καταδικάζει τον πόλεμο ως πρόξενο όλων των κακών και με πρόσχημα την Ελένη προσπαθεί να τονίσει το παράλογο του τρωικού πολέμου. Έτσι στο παράλογο της άποψης ότι για μια γυναίκα μπορεί να εξοντωθεί ένας λαός και ένα κράτος και να σκοτωθούν χιλιάδες Ελλήνων, ο Ευριπίδης θα απαντήσει με το παράλογο του "ειδώλου".  Ο μύθος που αξιοποιεί λογοτεχνικά δεν είναι η ομηρική εκδοχή, αλλά αυτή που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος: Η Ελένη του Ευριπίδη βρίσκεται εγκλωβισμένη από τα καπρίτσια της Ήρας ενώ στη θέση της στην Τροία έχει πάει  το είδωλό της.
 
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 | ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.
1ο Γυμνάσιο Αχαρνών | Πλούτος Αριστοφάνη (διασκευή)
Διάρκεια 60'
Ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία.
Η αγωνία του Χρεμύλου για την αποκατάσταση του γιου του τον οδηγεί στο μαντείο των Δελφών. Η Πυθία του λέει πως τη λύση θα του τη δώσει αυτός που θα συναντήσει πρώτο στο δρόμο του. Ο Χρεμύλος συναντά έναν γέρο, τυφλό και ρακένδυτο που είναι ο Πλούτος. Τον φέρνει στο σπίτι του και τον πείθει να γιατρευτεί, να βρει το φως του για να επιλέγει ο ίδιος που θα πηγαίνει και να προτιμάει τους τίμιους και τους ευσεβείς. Έτσι και γίνεται αλλά ο Πλούτος πηγαίνοντας πλέον μόνο στους τίμιους, δημιουργεί καινούριο πρόβλημα. Οι φτωχοί που γίνονται πλούσιοι αλλοτριώνονται και γίνονται όπως οι πρώην πλούσιοι, ενώ οι πρώην πλούσιοι "συνέρχονται" και ζητούν ελεημοσύνη. Παράλληλα η Φτώχεια με το δικό της τρόπο κι επιχειρήματα προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξής της.


 Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 | ώρα έναρξης 10.30 π.μ.
13ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών | Η δική μας Οδύσσεια
"Η δική μας Οδύσσεια" είναι ένα αφηγηματικό έπος 100 στροφών 8στιχων σε 15σύλλαβο , που αποτελεί διασκευή της Οδύσσειας του Ομήρου και ακολουθεί την χρονολογική σειρά των περιπετειών  του Οδυσσέα , όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ Δημοτικού.

Τελετή Λήξης:
Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 | ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.
14ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών | Ομηρικά Λασποκυλήματα 5ος αι. π.Χ.
Διάρκεια 40'
Η παράσταση αποτελεί διασκευή του έργου "Βατραχομυομαχία", γνωστή κι ως "Μυομαχία". Πρόκειται για ένα σύντομο, εύθυμο, επικό παρωδιακό έργο του 5ου περίπου π.Χ. αιώνα (με την πατρότητά του ακόμη υπό αμφισβήτηση), το οποίο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στην αρχαιότητα όσο στο Βυζάντιο και την Αναγέννηση.
Πίσω από την στοχευμένη διακωμώδηση του μεγάλου Ομηρικού έπους, της Ιλιάδας, με στοιχεία δανεισμένα από έναν αντίστοιχο μύθο του Αισώπου με πρωταγωνιστές βατράχια και ποντίκια, μπορεί κανείς να διακρίνει την πρόθεση του δημιουργού να αναδείξει τους βαθύτερους προβληματισμούς των ανθρώπων μέσα στον χρόνο για μια κοινωνία που με λάβαρό της το ρητό "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" αρνείται πεισματικά να θυσιάσει κάτι από τον ατομοκεντρικό εγωπαθή χαρακτήρα της προς χάριν την επιβίωσης του όλου. Αυτούς τους προβληματισμούς επιθυμούν να επικοινωνήσουν – με κωμικό και γεμάτο λυρισμό τρόπο – κι οι μαθητές μας στους σύγχρονους θεατές.

8ο Γυμνάσιο Αχαρνών | Αχαρνής Αριστοφάνη (διασκευή)
Διάρκεια 30'
Ένας Αθηναίος αγρότης ο Δικαιόπολις, απηυδυσμένος από τον πόλεμο είναι αποφασισμένος να επιβάλλει συζήτηση στην εκκλησία του Δήμου για τη σύναψη ειρήνης με τη Σπάρτη. Στη συνέλευση ωστόσο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα πραγματοποίησης της επιθυμίας του, γι' αυτό καλεί τον Αμφίθεο και τον στέλνει στη Σπάρτη, προκειμένου αυτός να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης μόνο για τον Δικαιόπολη και την οικογένεια του. 

Απονομή Επαίνων των σχολείων που συμμετείχαν