7 Απρ 2018

«Κόκκινο» από Βερολίνο στην αναβάθμιση των F-16: «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα»

Δύο πανομοιότυπα άρθρα στις γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, επιβεβαιώνουν αυτό που συζητείται στο παρασκήμιο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας,τις τελευταίες εβδομάδες: Οτι το Βερολίνο έχει μπλοκάρει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και «ανάβει κόκκινο» σε οποιαδήποτε εξοπλιστική προσπάθεια της χώρας!
«Οι νέες εντάσεις στο Αιγαίο, ενδέχεται να προκαλέσουν νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και η έγκριση δαπάνης 1,1 δισ. ευρώ με διαδικασίες fast track από την ελληνική Βουλή για κάλυψη του προγράμματος F-16 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.
Κι συνεχίζει το άρθρο:
«Ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι πάντως το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα: Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία μόλις αρχίζει να συνέρχεται η χώρα»!
Τι κι αν τα ίδια άρθρα οι συντάκτες τους δέχονται ότι «Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 ακόμη ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις βρίσκονται χειροπιαστά ενεργειακά συμφέροντα: Στο Αιγαίο εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», η αξία των οποίων φυσικά είναι χιλιαπλάσια των όποιων εξοπλιστικών δαπανών.
Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα των F-16 έχει «κολλήσει» λόγω γερμανικής αντίδρασης, η οποία μάλιστα εντοπίζεται ειδικά στην οικονομική «διεύρυνση» της βάσης του 1,1 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί ως δαπάνη από ελληνικής πλευρές και παρά τα αλλεπάλληλα «κουρέματα» στον προϋπολογισμό (και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπό εκσυγχρονισμό αεροσκαφών) δεν έχει μειωθεί κάτω από το 1,3 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος.
Το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο ελέγχεται φυσικά από το Βερολίνο), έχει «στηλώσει» τα πόδια του και οι πιθανότητες να εγκριθεί το πρόγραμμα και να φύγει η LoA στις 30 Απριλίου υπογεγραμμένη, είναι λίγες.
Μετά, το πρόγραμμα εισέρχεται στην «red zone» με ορατό τον κίνδυνο της ακύρωσής του, καθώς οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «Δύσκολα θα δώσουν και τρίτη παράταση στη LoA».
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Ελλάδα βιώνει τον υπέρτατο κίνδυνο έστω και την τελευταία στιγμή να μην μπορέσει να κάνει κάποια ελάχιστα «μπαλώματα» στην ασφάλειά της, λόγω της άρνησης των δανειστών να εγκρίνουν την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της.
Το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κάτι που παραδέχονται οι Γερμανοί, δεν μοιάζει να τους απασχολεί, αφού, όπως συμβαίνει και με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν τους ενδιαφέρει ούτε αυτούς, ούτε τους Ιταλούς ή τους Αμερικανούς, από ποιον θα αγοράσουν.
Άρα και οι Τούρκοι να έχουν επιβληθεί στην σύγκρουση με την Ελλάδα, απλά θα αγοράσουν από αυτούς!
Από την Ελλάδα αυτό που ενδιαφέρει το Βερολίνο, είναι οι τόκοι και τα δανεικά να πάρουν πίσω. Δεν τους απασχολεί να ακρωτηριαστεί η χώρα ή «απλώς» να ηττηθεί, παραχωρώντας έλεγχο και δικαιώματα.
Τόσο απλά...
Δυστυχώς η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν δείχνει καμία διάθεση να ενισχύσει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις (με μεταχειρισμένες βάρκες, όπως τα περίφημα Mark V των ειδικών δυνάμεων ή τα «σαπάκια» Μ113 δεν ενισχύονται οι ΕΔ).
H κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής στις 2 Απριλίου, κατά την οποία η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και ζήτησε έγκριση κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών των ΕΔ, ιδίως ως προς τη συντήρηση των μέσων και την επαναπιστοποίηση ληγμένων πυρομαχικών, δεν αρκεί «ούτε για ζήτω» σε σχέση με το έλλειμμα ασφάλειας 30 δισ. ευρώ που καταγράφει από το 2005 η παύση εξοπλισμών.
Η κυβέρνηση αδυνατεί να εξέλθει για λόγους εθνικής επιβίωσης από την μέγγενη των Μνημονίων που πλέον κάνουν πράξη αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε από το 2010: Να εκλείψει γεωστρατηγικά η Ελλάδα.