2 Απρ 2018

Οι ψηφοφόροι μας, ούτως ή άλλως, δεν κάνουν μπάνιο...

Του Ανδρέα Ζαμπούκα
H Θεσσαλονίκη δεν έχει νερό για πέντε ολόκληρες μέρες. Όλες οι παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ελέγχει την εταιρεία ύδρευσης κατά 74,2%, περιγράφονται αναλυτικά μέσα στο «στρατηγικό σχέδιο» των 343 σελίδων του υπερ-Ταμείου. Το σχέδιο το οποίο έχει στα χέρια του το «Liberal», συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και ακτινογραφεί την παρούσα κατάσταση της ΕΥΑΘ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν εξωφρενικό μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων να μην έχει νερό για τόσο διάστημα. Κι όμως, δεν φαίνεται να συγκινήθηκε κανείς από όλους αυτούς που ακόμα και τώρα, επιμένουν στον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ (δήμος περιφέρεια και κυβέρνηση).
Βεβαίως, ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης είπε ότι έχει μεταφέρει καιρό τώρα το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία, ότι το σχετικό έργο θα υλοποιηθεί σε διάστημα 24-30 μηνών, και παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αλλά όχι τόσο πολύ για να δημιουργήσει ηθικό θέμα στην κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν έγινε ποτέ καμία υπεύθυνη συζήτηση για το πως θα λυθεί το πρόβλημα, με διάρκεια και ασφάλεια για την υγεία των κατοίκων.
Εντυπωσιάζει επίσης η στάση του πρωθυπουργού ο οποίος, για άλλη μία φορά, υποβαθμίζει καίρια ζητήματα της καθημερινότητας, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός ή να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους.
Αυτή η πολιτική αναισθησία είναι χαρακτηριστική για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ίσως, δεν είναι πια τόσο απλή η διαχείριση της επικοινωνίας για τους ψηφοφόρους του. Γιατί η περίοδος της ανοχής δεν φαίνεται να διαρκεί επ΄άπειρον για κανέναν. Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση επιμένουν να θεωρούν ότι η ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων που τους ανέδειξαν στην εξουσία είναι ακόμα ανεκτική με τα λάθη τους. Ότι το μένος, το μίσος και τα εκδικητικά ένστικτα για τους προηγούμενους, παρέχουν άλλοθι για αιώνια προσήλωση στην κάθε ανεύθυνη πολιτική τους.
Υποθέτω ότι ζουν πλέον με τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος και ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται πια, διψήφιο ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Σε μια πόλη, όπου, εκτός από την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, έγινε για πέντε ολόκληρες μέρες, επίδειξη της ανικανότητας του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες μιας χρεοκοπημένης ΔΕΚΟ η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.
Δεν ξέρω αν οι δημοσκοπήσεις μπορούν να καταγράψουν την αλαζονεία που η κυβέρνηση επιδεικνύει στην κοινωνία. Γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο το εκλογικό σώμα να ταυτίζει την ανεπάρκεια των "Συριζανέλ" με το πολιτικό σύστημα εν γένει, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται πλέον στα συστημικά κόμματα και κατά συνέπεια αποκτά τις παθογενείς ιδιότητες του κατεστημένου.
Όπως και να ΄χει, είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας πέρασε τις "βρόμικες" μέρες της Θεσσαλονίκης πιστεύοντας ότι οι ψηφοφόροι του δεν κάνουν μπάνιο. Και ως όψιμος "ευσεβής" οπαδός του ΠΑΟΚ, ήταν έτοιμος να τους προτείνει να πλυθούν με "Μαλαματίνα" για να ξεχάσουν τον πόνο τους... 
liberal.gr