20 Απρ 2018

ΓΝΩΣΤΗ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΞΥΜΝΕΙ ΤΟ.. ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ!

Την ίδια περίοδο που εδώ στην Ελλάδα καταβάλλεται μια έντονη προσπάθεια απαξίωσης κάθε αναφοράς προς το Βυζάντιο,
ή το σωστό προς την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στην γειτονική Τουρκία που ντεφάκτο ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική βυζαντινής αυτοκρατορικής «έμπνευσης», πληθαίνουν οι θαρραλέες φωνές που αναγνωρίζουν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του Βυζαντίου και κυρίως την μεγάλη του πνευματική συμβολή στην παγκόσμια ιστορία. Μια από αυτούς που αναγνώρισαν δημόσια την μεγάλη σημασία του Βυζαντίου, είναι η Yasemin Çongar, γνωστή αρθογράφος –συγγραφέας πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας Milliyet στην Ουάσιγκτον. Η Γιασεμίν Τσονγκάρ, για τις φιλοδημοκρατικές της πεποιθήσεις της διώχτηκε από την Milliyet και το GNNTürk. Στη συνέχεια ορθογραφούσε στην εφημερίδα Taraf μέχρι το 2012. Αγωνίστηκε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων. Μαζί με τους γνωστούς δημοσιογράφους Cengiz Çandar, Hasan Cemal, και Ahmet Altan, συγκρότησε μια αγωνιστική ομάδα εναντίον της καταπίεσης του ισλαμικού καθεστώτος του Ερντογάν. Για αυτόν τον λόγο διώχτηκε καί κατασυκοφαντήθηκε για τις πεποιθήσεις της και μάλιστα κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της… CIA.


Για το θέμα του Βυζαντίου και της ελληνορθόδοξης ταυτότητας του, η Yasemin Çongar έγραψε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ένα πρωτοφανές για τα τούρκικα ΜΜΕ άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Το άγνωστο μας Βυζάντιο», (Bilmediğimiz Bızans0.

Στο άρθρο αυτό για πρώτη φορά σε τουρκική εφημερίδα μια Τουρκάλα αρθρογράφος έρχονταν να εξυμνήσει το Βυζάντιο και την θρησκευτική του ταυτότητα και παράδοση. Για πρώτη φορά γίνεται από τουρκικό ΜΜΕ εκτενής αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου, την οποία, όπως υποστήριξε η Τουρκάλα αρθογράφος, κληρονόμησαν οι Οθωμανοί, ενώ τόνιζε πως το κράτος των Σελτζούκων ήταν μια καθαρή βυζαντινή κληρονομιά γι’ αυτό και άλλωστε το έμβλημα του Ικονίου που ήταν η πρωτεύουσα του κράτους των Σελτζούκων, ακόμα και μέχρι σήμερα είναι ο… δικέφαλος αετός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Αυτός ο δικέφαλος αετός δεσπόζει ακόμα και σήμερα στον δήμο του Ικονίου σαν το σήμα κατατεθέν της πόλης του Ικονίου. Άλλο ένα εκπληκτικό στοιχείο αυτού του άρθρου- ομολογία της Τουρκάλας δημοσιογράφου, ήταν πως παραδέχονται δημόσια ότι η τουρκική ονομασία της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή η Ιστανμπούλ, δεν είναι άλλη, όπως τονίζει η Γιασεμίν Τσονγκάρ, παρά η παραφθορά της ελληνικής φράσης : «Εις την Πόλιν».

Σίγουρα ένα τέτοιο άρθρο σε μια τόσο μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα είναι εντυπωσιακό για το περιεχόμενο του, αλλά πιο εντυπωσιακό είναι ότι συνέδεσε την θρησκευτική ταυτότητα του Βυζαντίου, της επίγειας, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς «Βασιλείας των Ουρανών», με το πρόβλημα της σημερινής ταυτότητας της χώρας της .
http://nikosxeiladakis.gr