22 Απρ 2018

Χ.Σπίρτζης: «Δεν θα γίνουν νέα διόδια σε Βαρυμπόπη και Άγιο Στέφανο»

Στη δέσμευση, πως δεν πρόκειται να κατασκευαστούν καινούρια διόδια στη Βαρυμπόπη και τον Άγιο Στέφανο και γενικά στη βόρεια Αττική προχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης Σύριζα Αχαρνών, Θρακομακεδόνων και Ολυμπιακού Χωριού, στο δημαρχείο της πόλης, ο κ. Σπίρτζης τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων και των αυτοκινήτων τους ώστε να περνούν ελεύθερα όταν θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού διοδίου σε περίπου δύο χρόνια που θα είναι πιο αναλογικό και πιο δίκαιο.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη συμφωνία με τον παραχωρησιούχο -και όχι ένα απλό πλαίσιο συναντίληψης- να μην κατασκευαστούν νέα διόδια στην Βαρυμπόπη και τον Άγιο Στέφανο και κατηγόρησε για παραπληροφόρηση τους δημάρχους Διονύσου και Κηφισιάς, τη ΝΔ αλλά και συγκεκριμένους δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης. «Αυτά που λένε για πλαίσιο συναντίληψης και άλλα παρόμοια δείχνουν πόσο άσχετοι είναι» σημείωσε.
Ο κ. Σπίρτζης, που απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής, διευκρίνισε ότι με τις ηλεκτρονικές κάρτες που θα εκδοθούν μετά την καταγραφή οι κάτοικοι των Αχαρνών και των γύρω δήμων δεν θα πληρώνουν τέλη διέλευσης για τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου από τη γέφυρα της Μεταμόρφωσης μέχρι τα όρια του δήμου Ωρωπού, ούτε δηλαδή και στα διόδια των Αφιδνών. 
Επίσης θα υπάρξουν ειδικές εξαιρέσεις για τους κατοίκους του Ωρωπού και ειδικές εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αττικής.
Ο υπουργός Υποδομών επετέθη στις προηγούμενες Κυβερνήσεις της «ΝΔ και του παλαιοκομματισμού» ότι υπέγραψαν κακές συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που ευνοούσαν τα συμφέροντα των παραχωρησιούχων (Τραπεζών και Κατασκευαστών) αγνοώντας τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, συμβάσεις που δεν ήταν εύκολο να αλλάξουν γιατί υπήρχαν ρήτρες.
«Σήμερα, τόνισε, υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να παλεύει μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία για την κοινωνία». 
«Εμείς κάνουμε τα έργα για την κοινωνία και τους πολίτες. Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», πρόσθεσε «και η ΝΔ και οι φορείς της παραπληροφόρησης αλλά και οι δήμαρχοι της Κηφισιάς και του Διονύσου που ενώ γνώριζαν ότι προβλέπονταν από τις Συμβάσεις της ΝΔ και του πακαιοκομματισμού άλλοι τέσσερις σταθμοί διοδίων ξαφνικά σήκωσαν μπαϊράκι κατά των διοδίων».
Κατηγόρησε, επίσης, τους δύο δημάρχους για τοπικισμό και ελιτισμό αλλά και ταύτιση τους με τους παράγοντες της παραπληροφόρησης επειδή υπερτονίζουν την διέλευση περισσότερων οχημάτων από την πόλη τους όταν λειτουργήσει το νέο σύστημα.
Ο υπουργός Υποδομών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου τονίζοντας ότι κατέρρευσαν οι συκοφαντίες εναντίον του και εναντίον της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανάλογη έγκριση για το υπόλοιπο τμήμα -το ενδιάμεσο- του Ε65 γιατί εκεί όπως είπε «παραλάβαμε μια έρημο μαζί με τον υπόλοιπο τραγέλαφο στα έργα των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης ».
Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα στην Αττική (οδικά και αντιπλημμυρικά), τις επεκτάσεις της Αττικής οδού κ.α. Ερωτηθείς γιατί υπάρχουν ακόμη διόδια στην Αττική Οδό ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «η σύμβαση παραχώρησης για την Αττική Οδό είναι πιο λεόντεια από αυτές των αυτοκινητοδρόμων και μέχρι το 2024 δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα».
Δεσμεύτηκε επίσης στους κατοίκους της περιοχής ότι θα συμβάλει να χτυπηθεί η διακίνηση των ναρκωτικών μέσα από τις αστικές συγκοινωνίες, θέμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις Αχαρνές, αλά και να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του προαστιακού.
Αναφερόμενος τέλος στον πρωθυπουργό είπε ότι είναι ευτύχημα για τον τόπο και την Αριστερά που υπάρχει ένας ηγέτης με όραμα για την Ελλάδα όπως ο Αλέξης Τσίπρας.